Velikonoční jidáše
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Cukr krupice
- 35 g Droždí
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 21 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 250.2 mg
- Draslík 184.8 mg
- Vláknina 6067.3 mg
- Vitamín A 6067.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 278.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
-
2
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout.
-
3
Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova.
-
4
Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.