Velikonoční koblihy
Suroviny
- 40 g Droždí
- 70 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 200 g Džem meruňkový
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 0.1 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 16 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 291.3 mg
- Draslík 222.6 mg
- Vláknina 5100.5 mg
- Vitamín A 5100.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
-
2
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
-
3
Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
-
4
Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
-
5
Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.