Velikonoční beránek bez vážení
Suroviny
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 8 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Brusinky sušené
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 11 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 74.8 mg
- Vláknina 654.5 mg
- Vitamín A 654.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozklepneme 5 žloutků, přidáme 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme 8 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme se žloutky a postupně přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme omyté sušené brusinky.
-
2
Z 5 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
-
3
Formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 30-40 minut dozlatova.
-
4
Beránka servírujeme na míse po vychlazení.