Salát s těstovinou, mrkví a cuketou na asijský způsob
Suroviny
- 200 g Těstoviny konzumní
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 hrst Arašídy
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Koriandr čerstvý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 1 polévková lžíce Arašídová pomazánka
- 3 polévková lžíce Ocet Sherry
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 286 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 180 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 62 mg
- Vláknina 5337.5 mg
- Vitamín A 5337.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali vinný ocet. Uvařené slijeme do síta, necháme okapat a pak je v míse promícháme s 1 lžící podzemnicového oleje.
-
2
Mrkve oškrábeme a nakrájíme na jemné nudličky. Stejně nakrájíme i očištěnou a omytou cuketu.
-
3
Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka.
-
4
Zeleninu vaříme maximálně 4 minuty, pak ji zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
-
5
Zálivku připravíme tak, že smícháme arašídovou pastu, scherry ocet, sójovou omáčku a zbylý podzemnicový olej. Vše dochutíme přidáním soli, černého pepře, kari koření a kajenského pepře.
-
6
Na suché pánvi krátce opražíme nahrubo nasekané arašídy.
-
7
Vychladlou zeleninu smícháme s těstovinami, přelijeme zálivkou a posypeme opraženými arašídy a lístky koriandru.