Salát z květáku s vejci a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Křen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Paprika červená
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Květák
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 328 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 171.1 mg
  • Draslík 959.2 mg
  • Vláknina 12578.2 mg
  • Vitamín A 12578.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 168.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák očistíme a rozebereme na růžičky, oloupaný košťál nakrájíme na 1 cm silné plátky.

  • 2

    Ve vroucí osolené vodě nejprve 3 minuty vaříme košťál, pak přidáme růžičky a necháme společně vařit ještě 5 minut. Uvařené zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. S květákem uvaříme i bramboru bez slupky, kterou použijeme jako základ na zálivku.

  • 3

    Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme semen, omyjeme a jemně nakrájíme.

  • 4

    Na jemno nakrájíme i oloupanou cibuli.

  • 5

    Vychladlý a okapaný květák smícháme s nakrájenou paprikou a cibulí.

  • 6

    Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme, rozčtvrtíme a dáme na salát. Nakonec obložíme na nudličky nakrájeným sýrem.

  • 7

    Zálivku připravíme tak, že uvařenou bramboru jemně nastrouháme, přidáme k ní prolisovaný česnek, sůl a pepř, nastrouhaný křen a ocet. Pak ještě přimícháme jogurt, smetanu a olivový olej.

  • 8

    Připravený salát s vejci a sýrem zálivkou přelijeme a necháme 15 minut uležet.

Komentáře k receptu