Salát z květáku s vejci a sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Brambory
- 1 ks Křen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Květák
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 25 g
- Sodík 328 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 171.1 mg
- Draslík 959.2 mg
- Vláknina 12578.2 mg
- Vitamín A 12578.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 168.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák očistíme a rozebereme na růžičky, oloupaný košťál nakrájíme na 1 cm silné plátky.
-
2
Ve vroucí osolené vodě nejprve 3 minuty vaříme košťál, pak přidáme růžičky a necháme společně vařit ještě 5 minut. Uvařené zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. S květákem uvaříme i bramboru bez slupky, kterou použijeme jako základ na zálivku.
-
3
Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme semen, omyjeme a jemně nakrájíme.
-
4
Na jemno nakrájíme i oloupanou cibuli.
-
5
Vychladlý a okapaný květák smícháme s nakrájenou paprikou a cibulí.
-
6
Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme, rozčtvrtíme a dáme na salát. Nakonec obložíme na nudličky nakrájeným sýrem.
-
7
Zálivku připravíme tak, že uvařenou bramboru jemně nastrouháme, přidáme k ní prolisovaný česnek, sůl a pepř, nastrouhaný křen a ocet. Pak ještě přimícháme jogurt, smetanu a olivový olej.
-
8
Připravený salát s vejci a sýrem zálivkou přelijeme a necháme 15 minut uležet.