Zeleninový salát s brokolicí a mrkví
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 200 g Mrkev kořen
- 300 g Zelí čínské
- 1 ks Citrony
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Ocet malinový
- 8 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 119 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 86 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 282.9 mg
- Vláknina 6944 mg
- Vitamín A 6944 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.9 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí zbavíme košťálu a silných žeber, opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na nudličky.
-
2
Celerové řapíky očistíme a omyjeme, mrkve oškrábeme, oboje nakrájíme na tenké plátky. Rozebereme růžičky brokolice a s celerem i mrkví dáme na 7 až 10 minut vařit do osolené vody s citronem, který jsme nakrájeli na kousky.
-
3
Předvařenou zeleninu pak ochladíme pod studenou vodou a dáme okapat. Odstraníme z ní kousky citronu.
-
4
Oloupaný česnek prolisujeme do mísy, přidáme ocet, mletý zázvor, sójovou omáčku, slunečnicový olej, pepř a sůl. Tuto zálivku rozmícháme, a pak do ní přidáme čínské zelí, uvařenou brokolici, mrkev a řapíkatý celer.