Jablečný likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 100 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 26.8 mg
- Vláknina 1150 mg
- Vitamín A 1150 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá jablka (nejlépe červená) osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, okvětí a jádřinců. Jablka nakrájíme se slupkou na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy.
-
2
Ve větším nerezovém hrnci si zahřejeme čistou jablečnou šťávu na 80°C. Hned k nim přidáme jablka, která musí být zakrytá tekutinou. Důležité je, abychom teplotu udrželi ještě 2 minuty. Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji odlisujeme od výlisků (asi 50 g) a rychle ji opět zchladíme. Šťávu (asi 700 ml) necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stáhneme.
-
3
Na 1 l likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml jablečného destilátu a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 l likéru je přibližně 18%.