Ovocný čínský salát
Suroviny
- 115 g Jahody zahradní
- 50 g Ořechy Kešu
- 20 g Zázvor celý
- 225 g Cukr moučkový
- 400 g Liči
- 2 ks Kiwi
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Karambola
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Badyán
- 8.5 dl Voda pitná
- 0.75 dl Víno rýžové čínské
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 6 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 527.8 mg
- Vláknina 19373.6 mg
- Vitamín A 19373.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 135.9 mg
- Vitamín E 29.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čínské rýžové víno dáme do kastrolu, přidáme vodu, citrónovu kůru a šťávu, práškový cukr, skořici, hřebíček, vanilku, zázvor, badyán. Ohříváme směs za stálého míchání, dokud se nerozpustí cukr, poté uvedeme do varu. Na mírném plamenu vaříme 5 minut, pak odstavíme a necháme vychladnout.
-
2
Scedíme sirup a vyhodíme koření, přimícháme kešu oříšky a přikryté dáme chladit do lednice.
-
3
Rozpůlíme a nakrájíme na plátky karambolu, kiwi, a jahody zbavené stopek. Ovoce dáme do mísy s liči a promícháme.
-
4
Přelijeme sirup přes ovoce, ozdobíme mátou a podáváme.