Třešňovo-čokoládové kostky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 54

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 g Cukr moučkový
  • 80 g Cukr moučkový
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 40 ml Kokosová smetana
  • 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 kávová lžička Kakao
  • 20 ks Třešně
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 184 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 34.2 mg
  • Draslík 28.6 mg
  • Vláknina 1045.9 mg
  • Vitamín A 1045.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme máslo a rozetřeme ho, aby se vytvořila pěna. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a přidáme špetku soli. Kuchyňským robotem šleháme dohladka. Postupně přidáváme vejce a jedno po druhém je zašleháváme do těsta.

  • 2

    V míse si připravíme mouku s práškem do pečiva a uprostřed hromádky mouky vytvoříme důlek. Do něj vložíme lžíci ušlehaného másla s cukrem. Zapracujeme ji a pokračujeme dále, postupně dovnitř zapracujeme všechnu ušlehanou hmotu a umícháme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme těsto na dvě poloviny. Jednu vložíme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao smíchané s mlékem. Hladké tmavé těsto pak rozetřeme na světlou část na plechu. Odpeckované a na poloviny rozříznuté třešně rozložíme na těsto. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  • 3

    Připravíme si krém. Pudink uvaříme podle návodu uvedeném na jeho obalu, použijeme přitom ale jenom 4 lžíce mléka a 80 gramů cukru. V misce rozetřeme máslo do pěny a vlijeme a zašleháme do něj pudink. Hotový krém rozetřeme na povrchu upečeného koláče.

  • 4

    Nakonec si nachystáme polevu. Do misky dáme rozlámané kousky čokolády společně s kokosovou smetanou. Zahřejeme, aby se čokoláda úplně rozpustila a navrstvíme polevu na koláč. Necháme ztuhnout a koláč před servírováním rozkrájíme na kostky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů.

Komentáře k receptu