Třešňovo-čokoládové kostky
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Máslo čerstvé
- 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 200 g Čokoláda hořká
- 40 ml Kokosová smetana
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 kávová lžička Kakao
- 20 ks Třešně
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Tuk
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 184 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 10 g
- Sodík 20 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 34.2 mg
- Draslík 28.6 mg
- Vláknina 1045.9 mg
- Vitamín A 1045.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme máslo a rozetřeme ho, aby se vytvořila pěna. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a přidáme špetku soli. Kuchyňským robotem šleháme dohladka. Postupně přidáváme vejce a jedno po druhém je zašleháváme do těsta.
-
2
V míse si připravíme mouku s práškem do pečiva a uprostřed hromádky mouky vytvoříme důlek. Do něj vložíme lžíci ušlehaného másla s cukrem. Zapracujeme ji a pokračujeme dále, postupně dovnitř zapracujeme všechnu ušlehanou hmotu a umícháme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme těsto na dvě poloviny. Jednu vložíme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao smíchané s mlékem. Hladké tmavé těsto pak rozetřeme na světlou část na plechu. Odpeckované a na poloviny rozříznuté třešně rozložíme na těsto. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
3
Připravíme si krém. Pudink uvaříme podle návodu uvedeném na jeho obalu, použijeme přitom ale jenom 4 lžíce mléka a 80 gramů cukru. V misce rozetřeme máslo do pěny a vlijeme a zašleháme do něj pudink. Hotový krém rozetřeme na povrchu upečeného koláče.
-
4
Nakonec si nachystáme polevu. Do misky dáme rozlámané kousky čokolády společně s kokosovou smetanou. Zahřejeme, aby se čokoláda úplně rozpustila a navrstvíme polevu na koláč. Necháme ztuhnout a koláč před servírováním rozkrájíme na kostky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů.