Flambovaný koláč
Suroviny
- 1000 g Jablka
- 150 g Máslo čerstvé
- 200 g Ořechy vlašské
- 25 g Tuk
- 270 g Mouka polohrubá
- 20 g Citronová kůra
- 15 g Skořice mletá
- 5 g Hřebíček
- 100 g Cukr moučkový
- 25 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 50 ml Citronová šťáva
- 100 ml Slivovice
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 36 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 56.1 mg
- Draslík 316.5 mg
- Vláknina 13596.2 mg
- Vitamín A 13596.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce a máslo, vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici uležet. Mleté ořechy promícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky. Těsto vyválíme na plát, plech pomažeme tukem, těsto na něj položíme, propícháme vidličkou, posypeme ořechovou směsí, poklademe plátky jablek, zakapeme citronovou šťávou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě 30 až 35 minut.
-
2
Koláč vyndáme z trouby, do kovové misky nalijeme slivovici, zapálíme a koláč pokropíme.
-
3
Jakmile alkohol dohoří, koláč naporcujeme a podáváme.