Skořicové koláčky
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 120 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 9 ks Meruňky
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 41 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 221.5 mg
- Draslík 249.5 mg
- Vláknina 3269.5 mg
- Vitamín A 3269.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 1 lžičkou skořice, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
-
4
(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
-
5
Připravíme si máslovo-skořicovou náplň. Do mísy dáme 2.5 lžíce změklého másla, přisypeme 100 g třtinového cukru, 0.5 lžičky skořice, 1 špetku soli a 1 lžíci Maizeny a 1 lžíci mouky. Směs promícháme, a začneme ji šlehat elektrickou metlou. Postupně přidáme smetanu, vejce, vanilkový cukr, rum a krém vyšleháme.
-
6
Omyjeme, osušíme a vypeckujeme zralé meruňky. Krém naneseme lžičkou do koláčků, asi do 2/3. Na každý koláček položíme polovinu meruňky dužinou vespod.
-
7
Koláčky dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 15-20 minut dozlatova. Koláčky podáváme vychlazené.