Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka polohrubá
- 15 g Cukr moučkový
- 120 g Marcipánová hmota surová
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Brusinky sušené
- 80 g Cukr krystal
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 5 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 47 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 109.7 mg
- Draslík 247.7 mg
- Vláknina 11302.7 mg
- Vitamín A 11302.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těsto. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou citronové šťávy a 0.5 lžíce rumu.Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
2
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
3
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
-
4
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
-
5
Zralé hrušky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pokapeme 1 lžící citronové šťávy a promícháme s omytými sušenými brusinkami, 100 g třtinového cukru, 1 lžící medu, skořicovým cukrem a pokrájenými vlašskými ořechy.
-
6
Připravíme drobenku: do misky nasypeme 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu, 120 g marcipánu a 6 lžic másla. Mouku s marcipánem a cukrem promícháme a pomocí prstů máslo zapracujeme tak, až se utvoří větší hrudky.
-
7
Zapneme troubu na 190 °C. Na koláčový korpus dáme hruškovou náplň, posypeme ji drobenkou a koláč vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
-
8
Hruškový koláč podáváme vychlazený.