Koláč z listového těsta s broskvemi
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 280 g Sýr Lučina - termizovaný
- 230 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Kompot broskvový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Likér broskvový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 993 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 56 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 202.7 mg
- Draslík 193 mg
- Vláknina 6800 mg
- Vitamín A 6800 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme krém: do mísy dáme 280 g na sýr Lučinu, 230 g cukru krupice, 1.5 dl smetany, vanilkový cukr. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka se 2 lžícemi broskvového likéru. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do chladničky asi na 20 minut.
-
2
Broskvový kompot scedíme a šťávu zachytíme.
-
3
Z listového těsta na pomoučeném vále vyválíme dva pláty o síle 2-3 mm. Z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.
-
4
První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, na který poklademe na plátky pokrájené broskve. (4 poloviny broskví si odložíme na ozdobu.)
-
5
Druhý plát ozdobně uprostřed těsta nastřihneme nůžkami (5-6 zářezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.
-
6
Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, vanilkovou příchuť a ještě chvilku šleháme.
-
7
Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a nakrájenými dílky z broskví.