Čatní rajčatové
Suroviny
- 85 g Hrozinky
- 370 g Cukr krupice
- 375 ml Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pískavice řecké seno
- 1 ks Citrony
- 2 ks Chilli paprička
- 20 stroužek Česnek
- 2 kg Rajčata
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 47 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 0 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 124.7 mg
- Vláknina 1482.4 mg
- Vitamín A 1482.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Spařená rajčata oloupeme a spolu s chilli papričkami pokrájíme, citron vymačkáme a jeho kůru spolu se zázvorovým kořenem a česnekem posekáme. Spolu se zbylými surovinami promícháme ve varné nádobě, uvedeme do varu a za nízkého příkonu tepla vaříme za stálého míchání 1,5-2 hodiny, až čatní zhoustne. Doba varu závisí na typu a kvalitě rajčat, vodnatá je třeba vařit déle.
-
2
Hotové čatní odstavíme, naplníme do vypařených sklenic, které ihned uzavřeme a označíme. Skladujeme v suchu na tmavém místě.