Čokoládový koláč s dýní
Suroviny
- 85 g Čokoláda hořká
- 70 g Máslo čerstvé
- 140 g Sušenky BeBe kakaové
- 450 g Sýr smetanový almette
- 240 g Dýňové pyré
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 dl Voda pitná
- 2.4 kg Dýně
- 1 balení Pralinky
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
- 1 polévková lžíce Likér čokoládový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 45 g
- Sodík 134 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 165.7 mg
- Draslík 1481.4 mg
- Vláknina 11620.7 mg
- Vitamín A 11620.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.4 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící medu. Pak přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22–23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se nám těsto lepí na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.
-
2
Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10–15 minut.
-
3
V míse si vyšleháme jemný tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým a vanilkovým cukrem a 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a 1 lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém.
-
4
Rozlámanou čokoládu dáme do misky, kterou posadíme na hrnec s 5–7 dl vody a nad parou ji rozpustíme. Když je čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému.
-
5
Na korpus naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém postupně lžící naneseme na světlý krém. Pomocí vidličky čokoládový krém mírně zamícháme do světlého krému, aby nám vznikla mramorová mozaika.
-
6
Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova.
-
7
Mezitím si vyšleháme likérovou šlehačku. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
-
8
Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Pak ho ozdobíme šlehačkou, rumovými pralinkami a podáváme.
-
9
Dýňové pyré [40674]:
-
10
Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
-
11
Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc. Druhý den ho použijeme podle potřeby, zbytek odložíme do zavařovací sklenice.