Tříkrálový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr moučkový
  • 120 g Mandle mleté
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 1 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2.3 dl Mléko polotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 885 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 33 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 218.3 mg
  • Draslík 188 mg
  • Vláknina 5426.7 mg
  • Vitamín A 5426.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 5.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si krém: v míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena).

  • 2

    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného míchání necháme krém vychladnout. Vychladlou směs dáme do mísy a směs postupně elektrickým šlehačem zašleháme se 120 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 1.5 lžíce rumu, 1 lžičkou vanilkové příchuti, 1 lžičkou mandlové příchuti a pomletými mandlemi. Krém šleháme přibližně 10 minut. Potom ho zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na chvíli do chladničky.

  • 3

    Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Z každého čtverce vykrojíme kruh (např. podle talíře). První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém. Druhý plát těsta rádýlkem zařízneme zakřivenými řezy od středu k okrajům. Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem, které jsme smíchali s 1 lžičkou vanilkového cukru.

  • 4

    Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 25 minut dozlatova.

  • 5

    Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme.

Komentáře k receptu