Bábovka s mandarinkami
Suroviny
- 300 g Kompot mandarinkový
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 200 g Mandle
- 100 g Solamyl - bramborový škrob
- 100 g Marmeláda pomerančová
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Ztužovač šlehačky
- 8 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1725 kcal
- Sacharidy 170 g
- Tuky 108 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 148 g
- Cholesterol 387.3 mg
- Draslík 855.2 mg
- Vláknina 17432 mg
- Vitamín A 17432 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.1 mg
- Vitamín E 13.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 83.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kompotové mandarinky slijeme a necháme okapat. Formu na bábovku dobře vymažeme tukem a dno poklademe okapanými mandarinkami.
-
2
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme rozmíchaná vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem, Solamylem a umletými mandlemi a nakonec přilijeme mléko. Těsto dobře promícháme a vlijeme do formy na mandarinky. Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 50 minut. Aby bábovka netmavla, můžeme ji po půl hodině pečení přikrýt pečícím papírem.
-
3
Upečenou bábovku necháme zchladnout, vyklopíme ji na rovný talíř a vršek bábovky pokapeme pomerančovým likérem.
-
4
Pomerančovou marmeládu zahřejeme a potřeme jí povrch bábovky. Aby povrch bábovky zhnědl, vložíme ji na plechu vyloženém pečícím papírem na deset minut do vyhřáté trouby.
-
5
Bábovku před podáváním nakrájíme a porce zdobíme smetanou ušlehanou dotuha.