Lesní ovoce s vinnou pěnou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 14 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 213.1 mg
- Draslík 154.2 mg
- Vláknina 3700 mg
- Vitamín A 3700 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sirup, 30 g cukru a máslo prohříváme v hrnci tak dlouho, až se cukr rozpustí, poté necháme zchladnout. Po vychladnutí smícháme cukrovou směs s hladkou moukou a zpracujeme na těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 180°C, z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech vyložený pečicím papírem po 2 až 3 kusech a pečeme 3 - 5 minut do zlatova. Kuličky dáváme přibližně 15 cm od sebe, aby se nespojily; při pečení se roztečou na placičky. Z ještě teplých placiček stočíme kornoutky, po vychladnutí by se v ohybu lámaly.
-
2
Suché červené víno s polovinou cukru a lesním ovocem 2 - 3 minuty povaříme, rozlijeme do pohárů a necháme zchladnout.
-
3
Žloutky se zbylou polovinou cukru a dezertním bílým vínem šleháme v misce nad horkou vodní lázní, dokud nezískáme jemnou pěnu. Na vychladlé ovoce v poháru navrstvíme vyšlehanou pěnu a vložíme kornoutek s kopečkem mandlové nebo oříškové zmrzliny. Podáváme studené.