Lesní ovoce s vinnou pěnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr krupice
  • 200 g Lesní plody - mražené
  • 30 g Sirup Golden
  • 20 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 ml Víno bílé
  • 50 ml Víno červené
  • 200 ml Zmrzlina vanilková
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 79 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 213.1 mg
  • Draslík 154.2 mg
  • Vláknina 3700 mg
  • Vitamín A 3700 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sirup, 30 g cukru a máslo prohříváme v hrnci tak dlouho, až se cukr rozpustí, poté necháme zchladnout. Po vychladnutí smícháme cukrovou směs s hladkou moukou a zpracujeme na těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 180°C, z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech vyložený pečicím papírem po 2 až 3 kusech a pečeme 3 - 5 minut do zlatova. Kuličky dáváme přibližně 15 cm od sebe, aby se nespojily; při pečení se roztečou na placičky. Z ještě teplých placiček stočíme kornoutky, po vychladnutí by se v ohybu lámaly.

  • 2

    Suché červené víno s polovinou cukru a lesním ovocem 2 - 3 minuty povaříme, rozlijeme do pohárů a necháme zchladnout.

  • 3

    Žloutky se zbylou polovinou cukru a dezertním bílým vínem šleháme v misce nad horkou vodní lázní, dokud nezískáme jemnou pěnu. Na vychladlé ovoce v poháru navrstvíme vyšlehanou pěnu a vložíme kornoutek s kopečkem mandlové nebo oříškové zmrzliny. Podáváme studené.

Komentáře k receptu