Velikonoční beránek z olejového těsta
Suroviny
- 250 g Cukr moučkový
- 50 g Hrozinky
- 50 g Ořechy vlašské
- 300 g Mouka polohrubá
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 10 polévková lžíce Olej rostlinný
- 10 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 995 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 117 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 126 g
- Cholesterol 312.7 mg
- Draslík 538.4 mg
- Vláknina 7675 mg
- Vitamín A 7675 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme prosátý cukr se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pomalu a postupně zašleháme olej a horkou vodu. Těsto připravujeme pomocí elektrického šlehače, šleháme při malých otáčkách alespoň deset minut. Přimícháme hrozinky, nasekané ořechy, mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
-
2
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 45 minut.
-
3
Upečeného beránka vyjmeme z formy a necháme vychladnout.