Plněné velikonoční řezy s polevou
Suroviny
- 150 g Tuk
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Máslo čerstvé
- 300 g Cukr moučkový
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 41 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 169.3 mg
- Draslík 40.1 mg
- Vláknina 4.3 mg
- Vitamín A 4.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tuk s vodou v hrnci zahříváme. Když se začne vařit, vmícháme mouku, až utvoříme hladkou hmotu, kterou necháme za občasného promíchání vychladnout.
-
2
Do vychladlé hmoty zašleháme postupně vejce. Hmotu rozdělíme na dva stejné díly a rozetřeme ji na dva vymazané a moukou vysypané plechy. V předehřáté troubě pečeme, až těsto zezlátne. Upečené placky necháme na plechu vychladnout.
-
3
V mezičase si připravíme krém. V rendlíku svaříme mléko, v němž jsme rozšlehali škrob s moukou a za občasného zamíchání necháme hmotu vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po částech vmícháme do mléčné hmoty. Dobře prošleháme.
-
4
Jednu placku natřeme krémem, překryjeme druhou plackou a potřeme polevou. Necháme zaschnout a krájíme na kostky.
-
5
Polevu připravíme smícháním prosátého cukru, citronové šťávy a horké vody. Poleva musí být bílá a hladká.