Makový koláč ze zakysané smetany
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Mák mletý
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 250 g Zakysaná smetana
- 200 g Cukr moučkový
- 120 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 25 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 86.4 mg
- Draslík 434.8 mg
- Vláknina 12001 mg
- Vitamín A 12001 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu vylijeme do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, vysypeme mletý mák, nastrouhanou kůru z 1 ks citronu, vše dobře vařečkou promícháme a směs vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a v ní pečeme přibližně 30 minut.
-
2
Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, povrch koláče potřeme krémem, odložíme do ledničky ztuhnout krém a nakrájíme na vetší kostky.
-
3
Poleva: Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cukr, horkou vodu, kakao a dobře na pánvi promícháme, vznikne nám hladká poleva.