Salát z bulguru
Suroviny
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 225 g Feferony
- 225 g Bulgur
- 85 g Ořechy para
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Ocet ze šampaňského - Balsamic
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Paprika žlutá
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 22 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 881 mg
- Vláknina 24134 mg
- Vitamín A 24134 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 159.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší misky nasypeme bulgur a zalijeme vařící vodou. Bulgur takto necháme máčet přibližně 20 minut. Mezitím nakrájíme papriky na čtvrtiny a odstraníme z nich jadérka. Potom paprikové čtvrtky položíme na do ruda rozpálený gril slupkou nahoru a počkáme, až se na ní začnou vytvářet puchýřky a začne k černat. Sundáme z grilu a necháme chladnout. Úplně vychladlé opatrně oloupeme a paprikovou dužinu rozkrájíme na kousky.
-
2
Zelené fazolky nasypeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 4 minuty. Potom vodu slijeme a fazole dobře opláchneme v tekoucí studené vodě. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, odstraníme semínka, pokrájíme na malé kousky.
-
3
Do další misky vlijeme olivový olej, balzamikový a vinný ocet, vložíme hořčici a prolisovaný stroužek česneku. Ze všech těchto ingrediencí smícháme dresink.
-
4
Z bulguru slijeme vodu a přelijeme ho vyrobeným dresinkem. Promícháme, postupně přidáváme všechnu zeleninu - grilované papriky, uvařené fazolky, oloupaná a nakrájená rajčata, na kolečka pokrájenou šalotku, hrubě posekané paraořechy. Nakonec vše posypeme petrželkou, posolíme a popepříme. Ještě jednou lehce promícháme a studené podáváme.