Svěží citronový koláč
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.2 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Kokos strouhaný
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 52 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 620.1 mg
- Draslík 102.9 mg
- Vláknina 1309.6 mg
- Vitamín A 1309.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
-
2
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry.
-
3
60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
-
4
Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
-
5
Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu.
-
7
Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
8
Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus.
-
9
Koláč dáme na hodinu do chladničky.
-
10
Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme.