Papriková terina se zálivkou z bazalky a jarních cibulek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Sýr Ricotta
  • 115 g Sýr Čedar
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Paprika červená
  • 2 ks Paprika žlutá
  • 2 ks Chilli paprička
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 2 dkg Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 3 polévková lžíce Bazalka
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 328 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 323 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 165.9 mg
  • Draslík 228.1 mg
  • Vláknina 1932.3 mg
  • Vitamín A 1932.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Papriky a chilli papričky nejprve rozpůlíme a zbavíme semínek. Polovinu paprik nakrájíme na drobné čtverečky, které dáme stranou, druhou polovinu a chilli papričky nakrájíme na plátky, vložíme do vysoké pánve s rozpáleným olejem, zamícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut doměkka.

  • 2

    Plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme máslem.

  • 3

    Dušenou paprikovou směs vložíme do mixéru, rozmixujeme dohladka a ještě přepasírujeme přes síto.

  • 4

    Do mísy nastrouháme čedar, přidáme ricottu, hořčici, sůl, vejce, přidáme paprikovou směs a odložené kostičky z paprik, řádně promícháme a vlijeme na připravený plech. Přikryjeme pečícím papírem a dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Pod plech do trouby umístíme žáruvzdornou mísu s vařící vodou. Vodu během pečení dle nutnosti doléváme. Pečeme 75 minut, po vyndání z trouby necháme chladnout při pokojové teplotě, po dvou hodinách dáme ještě na hodinu vychladit do ledničky.

  • 5

    Přeneseme terinu na talíř a odstraníme z ní pečící papír.

  • 6

    Terinu podáváme nakrájenou na čtvercové plátky se zálivkou připravenou pečlivým promícháním bílého vinného octa, olivového oleje, slunečnicového oleje, najemno nasekané bazalky a jarní cibulky nakrájené na tenké plátky.

Komentáře k receptu