Papriková terina se zálivkou z bazalky a jarních cibulek
Suroviny
- 225 g Sýr Ricotta
- 115 g Sýr Čedar
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Paprika žlutá
- 2 ks Chilli paprička
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 dkg Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 25 g
- Sodík 323 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 165.9 mg
- Draslík 228.1 mg
- Vláknina 1932.3 mg
- Vitamín A 1932.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky a chilli papričky nejprve rozpůlíme a zbavíme semínek. Polovinu paprik nakrájíme na drobné čtverečky, které dáme stranou, druhou polovinu a chilli papričky nakrájíme na plátky, vložíme do vysoké pánve s rozpáleným olejem, zamícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut doměkka.
-
2
Plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme máslem.
-
3
Dušenou paprikovou směs vložíme do mixéru, rozmixujeme dohladka a ještě přepasírujeme přes síto.
-
4
Do mísy nastrouháme čedar, přidáme ricottu, hořčici, sůl, vejce, přidáme paprikovou směs a odložené kostičky z paprik, řádně promícháme a vlijeme na připravený plech. Přikryjeme pečícím papírem a dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Pod plech do trouby umístíme žáruvzdornou mísu s vařící vodou. Vodu během pečení dle nutnosti doléváme. Pečeme 75 minut, po vyndání z trouby necháme chladnout při pokojové teplotě, po dvou hodinách dáme ještě na hodinu vychladit do ledničky.
-
5
Přeneseme terinu na talíř a odstraníme z ní pečící papír.
-
6
Terinu podáváme nakrájenou na čtvercové plátky se zálivkou připravenou pečlivým promícháním bílého vinného octa, olivového oleje, slunečnicového oleje, najemno nasekané bazalky a jarní cibulky nakrájené na tenké plátky.