Špenátová přílohová omáčka, tzv. dip
Suroviny
- 450 g Baby špenát
- 500 g Řecký jogurt
- 4 krajíc Chléb Pita
- 4 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Máta
- 3.09 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 17 g
- Sodík 142 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 18.8 mg
- Draslík 1110.6 mg
- Vláknina 6670 mg
- Vitamín A 6670 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 165.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Osolenou vodu přivedeme do varu, na 10-20 sekund do ní ponoříme špenát, slijeme ho a co nejrychleji ponoříme do předem připravené mísy se studenou vodou. Opět špenát slijeme, pořádně vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme nahrubo. Na 1 lžíci olivového oleje dosklovita opečeme šalotky a necháme. Mezitím si utřeme česnek se solí, smícháme s citronovou šťávou a 3 lžícemi olivového oleje a necháme 10 minut odpočinout, poté smícháme s jogurtem a šalotkou.
-
2
V míse promícháme špenát s bylinkami, přelijeme jogurtovou směsí a promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s pita chlebem.