Francouzský koláč s jablky a karamelem
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 120 g Máslo čerstvé
- 220 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 6 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 63 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 175.5 mg
- Draslík 220.9 mg
- Vláknina 7604 mg
- Vitamín A 7604 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si pánev o průměru 22-23 cm, kterou budeme moci dát do trouby, nebo zapékací mísu.
-
2
Do mísy prosejeme (140 g) mouku s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžíci citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
3
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
4
Mezitím si omyjeme a osušíme jablka. Rozčtvrtíme je, odstraníme jadřince a jablka oloupeme. Rozehřejeme si troubu na 200°C.
-
5
V pánvi si vymícháme 220 g másla s 220 g krupicového cukru a směs rovnoměrně po dně upravíme. Na máslovou směs položíme nakrájená jablka tak, že začneme od středu, kam položíme čtvrtku jablka a kolem dokola naskládáme do kruhu ostatní jablka. Mezery mezi jablky vyplníme menšími kousky jablek. Pánev dáme na plotnu a silně ji zahříváme 10-15 minut, až do doby, kdy se máslo rozpustí a cukr začne karamelizovat. NIC nepromícháváme. Karamel musí probublávat na povrch a pokrýt kousky jablek. Pak pánev odstavme z plotny a necháme vychladnout.
-
6
Mezitím si nastříháme pečící papír velikosti pánve. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3- mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
7
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a vyklopíme na vychladlá jablka. Okraje přitiskneme dovnitř pánve pomocí vidličky nebo prstů.
-
8
Pečeme 20-30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout asi 30 minut. Pak na něj přiklopíme velký mělký talíř, nebo rovný tác a pánev převrátíme. Takto koláč vyklopíme.
-
9
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
-
10
Koláč ozdobíme šlehačkou, nakrájíme a podáváme.