Terina z paprik
Suroviny
- 2 g Máslo čerstvé
- 1 g Sůl
- 2 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 40 g Bazalka
- 115 g Sýr Čedar
- 225 g Sýr Ricotta
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Paprika žlutá
- 2 ks Paprika červená
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 26 g
- Sodík 380 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 121.4 mg
- Draslík 404.6 mg
- Vláknina 1801.7 mg
- Vitamín A 1801.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.1 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si zahřejeme troubu na 190 °C. Na připravený plech položíme pečicí papír, který potřeme rozpuštěným máslem. Nachystáme si půlku červené a půlku žluté papriky, zbavíme je semínek a obě pokrájíme na větší kousky asi 1 krát 1 centimetr. Zbylé papriky potom nasekáme nadrobno.
-
2
Do vyšší a silnější pánve vlijeme olej, rozehřejeme ho a zasypeme nadrobno nakrájenými červenými a žlutými paprikami, ke kterým přidáme ještě na velmi drobné kousíčky nasekané chilli papričky, které také zbavíme semínek. Pánev přiklopíme pokličkou a zeleninu dusíme doměkka asi 20 minut. Udušenou směs poté vložíme do mixéru a mixujeme, dokud není úplně hladká. Po rozmixování ještě pasírujeme přes sítko. Poté připravíme mísu, do které vložíme sýry ricottu a čedar, k nimž přidáme ještě jednu lžíci hořčice, špetku soli a dvě rozklepnutá vejce. Všechno pořádně promícháme do hladka a pak do vzniklé směsi přidáme připravené na větší kousky rozkrájené poloviny paprik. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zasuneme do předehřáté trouby.
-
3
Misku z ohnivzdorného materiálu naplníme asi centimetr pod okraj vařící vodou a postavíme pod plech v troubě. Necháme péct asi 75 minut a přitom přiléváme vodu do misky, která se odpařila. Hotový pokrm necháme po upečení ještě dvě hodiny chladnout v pokojové teplotě. Po úplném vychladnutí ještě nakonec uložíme na hodinu do chladničky. Teprve po vyjmutí z chladničky z něho odstraníme pečicí papír.
-
4
Nakonec si připravíme octovou zálivku smícháním bílého vinného octa, panenského olivového oleje, slunečnicového oleje. Vsypeme do ní nadrobno nakrájenou šalotku, nasekané lístky bazalky a dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.