Studený těstovinový salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 225 g Těstoviny konzumní
  • 3 ml Sůl
  • 3 ml Pepř černý mletý
  • 15 ml Ocet vinný
  • 60 ml Olej olivový extra panenský
  • 2.5 ml Hořčice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Lilek
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 323 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 372 mg
  • Vláknina 7952.5 mg
  • Vitamín A 7952.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilek si nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme jej 30 minut odležet.

  • 2

    Cuketu si nakrájíme na tenčí kolečka o velikosti zhruba 5mm.

  • 3

    Zelenou i červenou papriku rozpůlíme na dvě půlky, vyjmeme jadřinec i semínka. Nakrájíme na silné proužky. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme.

  • 4

    Omyjeme rajčata a doprostřed vyřízneme křížek. Rajčata ponoříme na 30 sekund do vařící vody. Po vyjmutí rajčata opatrně oloupeme. Odkrojíme stopku a nakrájíme na 8 kousků.

  • 5

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme cibuli do zlatova.

  • 6

    Kolečka lilku opláchneme pod tekoucí vodou a dáme vysušit kuchyňským papírem. Kolečka nyní rozkrájíme na větší kousky.

  • 7

    K cibuli přidáme lilek, cuketu, proužky papriky, rajčata i utřený česnek a zvolna opékáme asi 20 minut, dokud nebude zelenina měkká. Směs dochutíme solí, octem a pepřem a občas zamícháme.

  • 8

    Do velkého hrnce si připravíme těstoviny a zalijeme vařící vodou, ve které následně 10 minut vaříme. Ochutíme solí. Těstoviny opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.

  • 9

    Zbytek oleje zašleháme s olejem a hořčicí. Směs podle chuti osolíme a opepříme.

  • 10

    Vychladlé těstoviny a zeleninu důkladně zamícháme společně s rozšlehaným olejem. Podáváme řádně vychlazené.

Komentáře k receptu