Židovský sváteční chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2500 kcal
- Sacharidy 387 g
- Tuky 74 g
- Sodík 1056 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 562.7 mg
- Draslík 742.8 mg
- Vláknina 7168 mg
- Vitamín A 7168 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
-
2
Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny.
-
3
Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout.
-
4
Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.