Židovský sváteční chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 3 kávová lžička Mák mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2500 kcal
  • Sacharidy 387 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 1056 mg
  • Bílkoviny 76 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 562.7 mg
  • Draslík 742.8 mg
  • Vláknina 7168 mg
  • Vitamín A 7168 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo.

  • 2

    Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny.

  • 3

    Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout.

  • 4

    Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Komentáře k receptu