Švýcarský sladký chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Brandy
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Olej rostlinný
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 301 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 69.5 mg
  • Draslík 109.2 mg
  • Vláknina 216 mg
  • Vitamín A 216 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí nasypeme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, když se v mléce rozpustí, přidáme mouku. Vše pořádně promícháme a počkáme 20 minut, dokuď těsto nezvětší objem.

  • 2

    Nyní přidáme sůl, máslo, lžičku cukru a brandy. Pořádně promícháme, vyndáme z mísy na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto poté vrátíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout, zhruba hodinu a půl.

  • 3

    Těsto nyní rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme oválný chléb a přeneseme je na olejem vymazaný plech. Počkáme ještě hodinu, než chléb definitivně nedokyne, potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením uděláme do chleba asi 10 šikmých zářezů, které by měly být přibližně půl centimetru hluboké. Poté pečeme 40 minut na 180 stupňů. Před podáváním pocukrujeme.

Komentáře k receptu