Chlebové placky se šalvějí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 548 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 21 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 121.4 mg
- Vláknina 1505.6 mg
- Vitamín A 1505.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí nasypeme do velké mísy a zalijeme 100ml vlažné vody. Počkáme pět minut a droždí ve vodě pořádně rozmícháme. Pak přidáme mouku, cukr, sůl a pořádně promícháme. Těsto pak zakryjeme, dáme na teplé místo a počkáme 20 minut na vykynutí.
-
2
Poté nalijeme do mísy olej, bílé víno a přidáme šalvějové lístky. Promícháme a popřípadě přidáme mouku či vodu, aby vzniklo pevné a lepkavé těsto. Následně vše vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme.
-
3
Těsto vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zhruba 2x zvětšit svůj objem. Na pomoučeném stole vyválíme placku o průměru cca 25 centimetrů a výšce jednoho centimetru. Placku přeneseme na vymazaný plech a posypeme solí a lístky šalvěje, přikryjeme utěrkou a opět necháme půl hodiny "odpočívat".
-
4
Nakonec už jen potřeme mlékem, vložíme do trouby a necháme 30 minut péct při teplotě 200 stupňů.