Moczka
Suroviny
- 300 g Švestky
- 300 g Perník
- 50 g Ořechy vlašské
- 20 g Mandle
- 100 g Hrozinky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Petržel kořen
- 10 ks Fíky sušené
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 28 g
- Sodík 161 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 754.2 mg
- Vláknina 11499 mg
- Vitamín A 11499 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Necháme nabobtnat švestky ve vlažné vodě asi 4 hodiny.
-
2
Dáme si vařit zeleninu a po změknutí ji z vývaru vyndáme.
-
3
Nakrájíme na kusy perník a namočíme do vývaru ze zeleniny, přilijeme pivo.
-
4
V malém množství vody povaříme švestky. Nalijeme je na perník, přidáme rozinky, nasekané mandle, nasekané vlašské ořechy a nasekané fíky. Posolíme a zalijeme citronovou šťávou.
-
5
V pánvi si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme v jíšku.
-
6
Směs rozmícháme v polévce. Hotovou polévku podáváme teplou nebo studenou v malých miskách.