Omáčka tatarská
Suroviny
- 1 kávová lžička Okurky
- 1 kávová lžička Cibule
- 1 kávová lžička Kapary sterilované
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 0.25 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Sardelové řezy
- 1 ks Sůl
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 šálek Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 45 g
- Sodík 65209 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 153.1 mg
- Draslík 320.2 mg
- Vláknina 1756.6 mg
- Vitamín A 1756.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.
-
2
Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.
-
3
Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.
-
4
Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.
-
5
Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.
-
6
Očištěnou cibuli, kapary, okurky,petrželovou nať velmi jemně usekáme. Sardeli utřeme a přidáme citrónovou kůru.
-
7
Všechny ingredience velmi dobře rozmícháme s majonézou.
-
8
Tatarskou omáčku podáváme k masu smaženému či rožněnému, k rybám, ke smaženému sýru, ale i třeba jen k bramborovým hranolkům.