Kvašený chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 2 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 257 mg
- Vláknina 11182 mg
- Vitamín A 11182 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme kvásek. 3 lžičky droždí dáme do 450ml vody a necháme pět minut rozpouštět. Poté přidáme 375g mouky a necháme pět dní v chladné místnosti pod útěrkou kvasit. Těsto bude vonět nakysle. Každý den 2x zamícháme.
-
2
Příprava těsta: Do mísy nasypeme 175g polohrubé mouky, 75g celozrné mouky a přidáme špetku soli. Do mísy přidáme 500g kvásku a pořádně promícháme s moukou. Pokud se těsto hodně drolí, tak přidáme pár lžiček vody.
-
3
Těsto vyklopíme na stůl a alespoň 10 minut hněteme. Pak vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout.
-
4
Těsto pak vyndáme z mísy a vytvarujeme kulatý bochník chleba, který dáme na plech. Tam necháme opět hodinu kynout.
-
5
Pak už jen stačí dát chléb do trouby a nechat hodinu péct na 220 stupňů.