Kvašený chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 75 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 550 g Mouka polohrubá
  • 450 ml Voda pitná
  • 3 kávová lžička Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 246 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 257 mg
  • Vláknina 11182 mg
  • Vitamín A 11182 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme kvásek. 3 lžičky droždí dáme do 450ml vody a necháme pět minut rozpouštět. Poté přidáme 375g mouky a necháme pět dní v chladné místnosti pod útěrkou kvasit. Těsto bude vonět nakysle. Každý den 2x zamícháme.

  • 2

    Příprava těsta: Do mísy nasypeme 175g polohrubé mouky, 75g celozrné mouky a přidáme špetku soli. Do mísy přidáme 500g kvásku a pořádně promícháme s moukou. Pokud se těsto hodně drolí, tak přidáme pár lžiček vody.

  • 3

    Těsto vyklopíme na stůl a alespoň 10 minut hněteme. Pak vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout.

  • 4

    Těsto pak vyndáme z mísy a vytvarujeme kulatý bochník chleba, který dáme na plech. Tam necháme opět hodinu kynout.

  • 5

    Pak už jen stačí dát chléb do trouby a nechat hodinu péct na 220 stupňů.

Komentáře k receptu