Studená polévka s hovězím masem a pohankovými nudlemi
Suroviny
- 170 g Ředkev
- 20 g Česnek
- 24 g Cukr krupice
- 300 g Hovězí maso zadní
- 2 g Paprika mletá sladká
- 2 g Paprika mletá sladká
- 20 g Cibulka jarní
- 50 g Okurka salátová
- 100 g Oříšky piniové
- 400 g Nudle pohankové
- 9 ml Omáčka sójová
- 15 ml Ocet vinný
- 45 ml Ocet vinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Hrušky
- 4 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 779 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 26 g
- Sodík 589 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 166.2 mg
- Draslík 437.3 mg
- Vláknina 9628 mg
- Vitamín A 9628 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.7 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso propláchneme pod studenou vodou a zbavíme šlach. Česnek a cibuli oloupeme. Očištěné maso přivedeme k varu a dále ho vaříme na mírném ohni asi jednu hodinu.
-
2
Po této době přidáme k vařícímu se masu cibuli a česnek a vaříme dalších 30 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru a nakrájíme na jemné kousky. Z vychladlého vývaru odstraníme tuk a ve vývaru dobře rozmícháme připravenou kořenící omáčku. Okurku očistíme, podélně ji rozkrojíme a nakrájíme na šikmé plátky a na 20 minut ji dáme do slané vody. Po 20 minutách okurku ze slané vody vyjmeme a osušíme v utěrce. Ředkev oloupeme a nakrájíme na jemné kousky, které necháme 20 minut marinovat ve sladkokyselé marinádě. Hrušku oloupeme a nakrájíme na měsíčky a namočíme ji na 20 minut do cukrové vody. Piniové oříšky oloupeme a osušíme v utěrce. Červenou papriku opláchneme a nakrájíme na jemné proužky. Vejce vložíme do osolené vody a uvaříme natvrdo. Potom vejce oloupeme a rozpůlíme. Nudle uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na obalu a uvařené je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, vytvarujeme je do tvaru hnízda a necháme okapat. Okapané nudle ve tvaru hnízda přendáme na misky nebo talíře, ozdobíme kousky vařeného masa, okurky, proužky papriky a polovinami vařeného vejce a naaranžované nudle a zeleninu zalijeme studeným vývarem. Podáváme studené.
-
3
Kořenící omáčka:
-
4
Suroviny na omáčku dobře promícháme.
-
5
Marináda na ředkev:
-
6
V octě dobře rozmícháme mletý červený pepř, sůl a cukr.