Jahodový dort se šlehačkovým krémem
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 210 g Cukr moučkový
- 30 g Cukr moučkový
- 200 ml Voda pitná
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 0.5 kg Jahody zahradní
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 20 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 344.1 mg
- Draslík 158.4 mg
- Vláknina 3845.3 mg
- Vitamín A 3845.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova.
-
3
Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku.
-
4
Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme.