Janovský dort s citronovou polevou
Suroviny
- 200 g Džem meruňkový
- 50 g Mandle
- 280 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hrubá
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 10 g Vaječný žloutek slepičí
- 10 g Citronová kůra
- 280 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 130 g Poleva citronová
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
- 10 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.0625 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 900 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 49 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 296.3 mg
- Draslík 150.3 mg
- Vláknina 3596 mg
- Vitamín A 3596 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.
-
4
Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.