Venkovské žemle

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Voda pitná
  • 10 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Droždí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 141 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 4.3 mg
  • Draslík 15 mg
  • Vláknina 36.5 mg
  • Vitamín A 36.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku a sůl dáme do velké mísy, vložíme změklé máslo a vmícháme

  • 2

    droždí. Uděláme uprostřed důlek a vlijeme vodu, mléko a med. Těsto zpracujeme ručně vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače.

  • 3

    Vypracujeme těsto, až je hladké a pružné. Uděláme z něho kouli a vložíme ji do mísy. Zakryjeme pomaštěnou fólií a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude.

  • 4

    Těsto přendáme na slabě pomoučený vál. Prohněteme je ještě asi 2-3 minuty, až je hladké a pružné.

  • 5

    Lehce vymažeme 2 plechy na pečení. Rozdělíme těsto na 16 stejných kousků. Vytvarujeme je dokulata a položíme na plech vždy kousek od sebe. Dlaní je zploštíme na žemli o průměru asi 7 cm.

  • 6

    Pokryjeme volně pomaštěnou fólií a necháme ještě kynout asi 30 minut, až těsto dvojnásobně nabude.

  • 7

    Žemle lehce poprášíme moukou a pečeme je v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, až jsou dobře propečené a zlatavé. Nepečeme je zprudka, aby se dobře propekly. Necháme je vychladnout na drátěné podložce.

  • 8

Komentáře k receptu