Bulgurový salát s jarní cibulkou
Suroviny
- 220 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 180 g Cibulka jarní
- 180 g Bulgur
- 30 g Máta
- 40 ml Šťáva citrónová
- 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 1 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 557.8 mg
- Vláknina 21237.9 mg
- Vitamín A 21237.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vinaigrette - francouzská zálivka [37226]:
-
2
Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinaigrette":
-
3
do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
-
4
Bulgurové zrno dáme do velké mísy, zalijeme studenou vodou a necháme 30 minut stát.
-
5
Bulgur scedíme a odstraníme z něj co nejvíce vody. Přendáme ho na salátovou mísu a vmícháme vinaigrette, citronovou šťávu, rajčata, jarní cibulky, petržel, mátu, podle chuti sůl a pepř. Ozdobíme petrželkou a servírujeme.