Banánky s kávovým krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka polohrubá
- 5 g Sůl
- 120 g Mouka polohrubá
- 10 g Káva mletá
- 40 g Čokoláda hořká
- 120 g Cukr krupice
- 250 ml Voda pitná
- 30 ml Olej rostlinný
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.25 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 17 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 162 mg
- Draslík 112.8 mg
- Vláknina 2358 mg
- Vitamín A 2358 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 90.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci svaříme vodu s máslem a solí, odstavíme a za stálého míchání vsypeme mouku. Vařečkou rozetřeme hrudky mouky a za mírného vaření třeme těsto vařečkou, až je husté a nelepí se na stěny. Necháme trochu vychladnout a postupně vmícháme ušlehaná vejce. Intenzivně třeme asi 15 minut, potom necháme chvíli odpočinout. Mezitím spaříme mletou kávu v hrnku a necháme chladnout. Plech vymažeme olejem a pomocí lžíce vykrajujeme podlouhlé kousky těsta a klademe je na plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut dorůžova. Hotové vyndáme a necháme vychladnout.
-
2
Mezitím připravíme krém. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za stálého šlehání metlou krátce povaříme. Vmícháme cukr a ušlehaná vejce, podle chuti vychladlý odvar z kávy a za stálého šlehání znovu krátce povaříme. Krém necháme vychladnout a mezitím podélně rozkrojíme upečené banánky a rozložíme na tác. Pomocí cukrářského sáčku poloviny naplníme kávovým krémem a posypeme hoblinkami čokolády.