Mocca dort s mandlemi
Suroviny
- 70 g Mandle
- 70 g Máslo čerstvé
- 200 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Mouka pšeničná hrubá
- 310 g Cukr moučkový
- 170 g Cukr moučkový
- 300 g Cukr moučkový
- 70 g Piškoty cukrářské
- 200 ml Voda pitná
- 8 ks Vaječný bílek slepičí
- 8 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 4 polévková lžíce Káva turecká
- 5 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 30 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 339.5 mg
- Draslík 133.4 mg
- Vláknina 2028.7 mg
- Vitamín A 2028.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo utřeme, přidáme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme cca 15 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané mandle, rozdrobené piškoty a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 45 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce ušleháme vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a do vody položíme misku s vejci a cukrem a šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
-
4
Upečený korpus na dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, dvakrát prořízneme, naplníme krémem a povrch přelijeme polevou.
-
5
Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.