Kávový dort s mandlemi
Suroviny
- 110 g Mandle
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 300 g Cukr moučkový
- 310 g Cukr moučkový
- 40 g Piškoty cukrářské
- 1 kávová lžička Vanilka mletá
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Káva turecká
- 4 polévková lžíce Káva turecká
- 5 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 31 g
- Sodík 95 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 323.8 mg
- Draslík 166.9 mg
- Vláknina 3163.7 mg
- Vitamín A 3163.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanou citronovou kůrou a třeme cca 20 minut. Přidáme studenou černou kávu, strouhané mandle, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
-
2
Těsto zlehka promícháme, rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den dvakrát rozřízneme, naplníme máslovým krémem a přelijeme kávovou polevou. Necháme oschnout, zbytek krému vložíme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme.
-
3
Na krém ušleháme v nerezové misce vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu položíme misku s krémem, který šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání do něj přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
-
4
Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.