Kávový dort s griliášem a višněmi
Suroviny
- 150 g Kompot višňový
- 250 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 0.8 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Ořechy vlašské
- 300 g Cukr moučkový
- 170 g Cukr moučkový
- 60 g Griliáš
- 1 kávová lžička Rum
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Káva Espresso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 31 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 277.9 mg
- Draslík 103.8 mg
- Vláknina 1783.3 mg
- Vitamín A 1783.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 93.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky s cukrem mícháme do zhoustnutí, přidáme rum, vanilku, tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, část tlučeného griliáše, rozpuštěné máslo, mouku a zlehka promísíme.
-
2
Těsto vlijeme do pečlivě vymazané, moukou vysypané formy, pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den nadvakrát rozkrojíme, naplníme krémem, potřeme krémem rovněž strany a povrch. Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme. Posypeme zbylým tlučeným griliášem a poklademe zavařenými višněmi.
-
3
Na krém v kastrůlku umícháme mléko se žloutky, moukou a 50g cukru. Vložíme do horké vodní lázně, mícháme do zhoustnutí, poté necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme máslo se zbytkem cukru a studenou černou kávou, přimícháme vařený krém a prosátou vanilku.