Kávový dort s griliášem a višněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 150 g Kompot višňový
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 0.8 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Ořechy vlašské
  • 300 g Cukr moučkový
  • 170 g Cukr moučkový
  • 60 g Griliáš
  • 1 kávová lžička Rum
  • 7 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Káva Espresso
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 519 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 277.9 mg
  • Draslík 103.8 mg
  • Vláknina 1783.3 mg
  • Vitamín A 1783.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 93.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky s cukrem mícháme do zhoustnutí, přidáme rum, vanilku, tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, část tlučeného griliáše, rozpuštěné máslo, mouku a zlehka promísíme.

  • 2

    Těsto vlijeme do pečlivě vymazané, moukou vysypané formy, pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den nadvakrát rozkrojíme, naplníme krémem, potřeme krémem rovněž strany a povrch. Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme. Posypeme zbylým tlučeným griliášem a poklademe zavařenými višněmi.

  • 3

    Na krém v kastrůlku umícháme mléko se žloutky, moukou a 50g cukru. Vložíme do horké vodní lázně, mícháme do zhoustnutí, poté necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme máslo se zbytkem cukru a studenou černou kávou, přimícháme vařený krém a prosátou vanilku.

Komentáře k receptu