Mandlový kávový dort s polevou
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
- 250 g Mandle
- 20 g Máslo čerstvé
- 90 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr moučkový
- 300 g Cukr moučkový
- 110 g Cukr kostkový
- 0.5 kávová lžička Káva turecká
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Káva turecká
- 3 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 27 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 330.1 mg
- Draslík 255.5 mg
- Vláknina 6261 mg
- Vitamín A 6261 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 6.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme cukr se žloutky, přidáme vejce a vanilku a třeme cca 45 minut. Poté přidáme zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané mandle a utlučenou, prosátou kávu.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme cca 60 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém - umícháme máslo se žloutky. V kastrůlku povaříme kostkový cukr s vodou. Do vroucího cukrového sirupu nasypeme strouhanou čokoládu, přidáme kávu a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a mícháme, dokud krém nevychladne. Přidáme jej do utřeného másla, rozmícháme a na chladném místě necháme ztuhnout.
-
4
Upečený dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, naplníme kávovým krémem a přelijeme polevou.
-
5
Na polevu přelijeme cukr silnou kávou a třeme do zhoustnutí.