Medový perník s citronovou polevou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 140 g Cukr moučkový
- 15 g Kypřicí prášek do pečiva
- 500 g Med včelí
- 1000 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Ořechy lískové
- 100 g Kandovaná citronová kůra
- 10 g Anýz mletý
- 10 g Skořice mletá
- 5 g Hřebíček mletý
- 3 g Badyán
- 30 g Tuk
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 g Poleva citronová
- 50 ml Rum
- 100 ml Voda pitná
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 23 g
- Sodík 98 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 121.8 mg
- Draslík 216.6 mg
- Vláknina 3624 mg
- Vitamín A 3624 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme cukr, kypřící prášek a promícháme, přidáme med, rum, vodu, drcené ořechy, pokrájenou kandovanou citronovou kůru, mletou skořici, anýz, hřebíček, badyán a nakonec mouku. Vypracujeme tuhé perníkové těsto, necháme 2 hodiny odležet.
-
2
Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme stejné hvězdičky. Plech potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a hvězdičky na něj vyskládáme. Vejce rozkvedláme v trošce vody a těsto potřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut. Hvězdičky polijeme horkou citronovou polevou a necháme vychladnout. Můžeme je také polevou slepovat vždy dvě k sobě.