Medový perník s citronovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 140 g Cukr moučkový
  • 15 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 500 g Med včelí
  • 1000 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 g Ořechy lískové
  • 100 g Kandovaná citronová kůra
  • 10 g Anýz mletý
  • 10 g Skořice mletá
  • 5 g Hřebíček mletý
  • 3 g Badyán
  • 30 g Tuk
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 g Poleva citronová
  • 50 ml Rum
  • 100 ml Voda pitná
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 691 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 98 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 121.8 mg
  • Draslík 216.6 mg
  • Vláknina 3624 mg
  • Vitamín A 3624 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme cukr, kypřící prášek a promícháme, přidáme med, rum, vodu, drcené ořechy, pokrájenou kandovanou citronovou kůru, mletou skořici, anýz, hřebíček, badyán a nakonec mouku. Vypracujeme tuhé perníkové těsto, necháme 2 hodiny odležet.

  • 2

    Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme stejné hvězdičky. Plech potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a hvězdičky na něj vyskládáme. Vejce rozkvedláme v trošce vody a těsto potřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut. Hvězdičky polijeme horkou citronovou polevou a necháme vychladnout. Můžeme je také polevou slepovat vždy dvě k sobě.

Komentáře k receptu