Koláč s tvarohem a mandlemi
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Máslo čerstvé
- 15 g Citronová kůra
- 50 g Droždí
- 50 g Mandle
- 250 g Tvaroh měkký
- 50 g Cukr moučkový
- 50 g Hrozinky
- 20 g Tuk
- 150 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 33 g
- Sodík 233 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 175 mg
- Draslík 235.8 mg
- Vláknina 2208 mg
- Vitamín A 2208 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnku nalijeme trošku vlažného mléka, přisypeme rozdrobené droždí, krupicový cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy nasypeme mouku, 30 gramů drcených mandlí, špetku soli, přidáme žloutky, vejce, máslo, strouhanou citronovou kůru, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
-
3
Mezitím si připravíme nádivku. Tvaroh rozetřeme s cukrem, přimícháme bílky a hrozinky.
-
4
Plech pomažeme tukem, rozprostřeme na něj těsto, na povrch navrstvíme tvarohovou náplň, posypeme zbytkem drcených mandlí, necháme ještě chvilku kynout a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut.
-
5
Koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a můžeme podávat.