Losos v páře s majonézou
Suroviny
- 120 g Cibule
- 10 g Sůl
- 20 g Kopr čerstvý
- 250 g Garnát obecný
- 5 g Pepř černý celý
- 80 g Paprika červená
- 200 g Okurka salátová
- 40 g Želatina
- 200 g Majonéza
- 2 ks Citrony
- 4 ks Bobkový list
- 2.8 kg Losos obecný
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 16 g
- Sodík 888 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 197.1 mg
- Draslík 1077.4 mg
- Vláknina 3553.8 mg
- Vitamín A 3553.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.5 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lososa očistíme, vykostíme a stáhneme z kůže. Velký hrnec do poloviny naplníme vodou a přisypeme 2 polévkové lžíce soli, 12 zrnek celého pepře, přidáme bobkové listy, nakrájenou cibuli a ocet.
-
2
Lososa dáme na pařák a vložíme do hrnce. Vodu přivedeme k varu a necháme pouze 1 minutu vařit. Odstavíme, přikryjeme a asi 2 hodiny
-
3
necháme stát, až je ryba pouze vlažná.
-
4
Pařák s lososem vyzvedneme z nádoby. Vývar přecedíme a uchováme na pozdější použití. Lososa přikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
-
5
Z majonézy odebereme 2 polévkové lžíce a odložíme stranou. Do zbytku zamícháme kopr a až do podávání majonézu uchováme v chladnu.
-
6
Z 600 ml vývaru a želatiny uděláme podle návodu aspik. Kolečka okurky poskládáme na rybu na způsob šupin a když aspik začne houstnout, rybu s okurkami jím přetřeme. Necháme ztuhnout
-
7
a přetřeme ještě jednou vrstvou aspiku.
-
8
Citron vcelku ozdobně vykrájíme a pak nakrájíme na plátky. Lososa ozdobíme plátky citronu, vařenými garnáty, majonézou, snítkami kopru
-
9
a červenou paprikou. Podáváme s koprovou majonézou.