Sněhoví ježci s jahodami
Suroviny
- 60 g Čokoláda hořká
- 100 g Jahody zahradní
- 140 g Máslo čerstvé
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 210 g Cukr moučkový
- 70 g Cukr moučkový
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 l Voda pitná
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 29 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 114.2 mg
- Draslík 102.5 mg
- Vláknina 3203.8 mg
- Vitamín A 3203.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sněhoví ježci: z bílků a poloviny dávky cukru ušleháme tuhý sníh, do něj zlehka vmícháme zbytek cukru vařečkou.
-
2
Přivedeme si k varu vodu a povaříme v ní 45 minut dřevěné formičky, poté je otřeme, kornout s trubičkou naplníme sněhem a naneseme jej do formiček.
-
3
V mírně rozehřáté troubě usušíme.
-
4
Mezitím si připravíme spodečky z lineckého těsta. Mouku smícháme s cukrem a nastrouhanou čokoládou, do směsi rozsekáme máslo, přidáme vanilku, žloutky a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout. Ztuhlé těsto vyválíme na plát, vykrájíme hvězdičky, rozložíme je na vymazaný a moukou vysypaný plech a v rozhehřáté troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, poté na hvězdičky nakupíme ušlehanou smetanu s jahodami a přikryjeme sněhovými ježky.