Koláč s meruňkovou nádivkou
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 500 g Meruňky
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Cukr vanilka
- 120 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 22 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 102.8 mg
- Draslík 277.8 mg
- Vláknina 6675.6 mg
- Vitamín A 6675.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme na vál, přisypeme kypřicí prášek, špetku soli, nasekané máslo, přilijeme studenou vodu a nožem propracujeme v jemné těsto. Rozdělíme jej na dva díly.
-
2
Větší díl rozválíme na pomoučeném vále na kulatou placku. Vyložíme jí plechovou formu až přes okraj. Přečnívající těsto odkrojíme, dno propíchneme vidličkou. Rozetřeme na něj ovocnou nádivku.
-
3
Z druhé části těsta uděláme mřížky a složíme je na ovoce. Okraje stlačíme, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a v rozpálené troubě pečeme cca 45-60 minut.
-
4
Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrem. Na nádivku nakrájíme nadrobno meruňky, pokapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, moukou a zlehka promícháme.