Velikonoční nádivka s kopřívou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 800 g Vepřový bok uzený
- 600 g Moravské uzené maso
- 2 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Libeček
- 10 ks Vejce slepičí
- 4 ks Žemle tuková
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 5 polévková lžíce Kopřiva
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 758 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 53 g
- Sodík 2004 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 434.9 mg
- Draslík 995.9 mg
- Vláknina 954.4 mg
- Vitamín A 954.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Vepřový bůček uvaříme, vyjmeme, do vývaru namočíme housky.
-
2
V míse utřeme měkké máslo s 5 ks vejci, osolíme, opepříme, přidáme na kostky nakrájený bůček a uzené, promícháme, přidáme na kostky pokrájené a namočené housky, rozsekané kopřivy, petrželovou nať, libeček, majoránku, dobře promícháme. Oloupeme vařená vejce, krájíme na silnější kostky a opatrně přimícháváme do směsi.
-
3
Připravenou hmotu vylijeme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, v horké troubě zapečeme 30 minut.